Fără categorie

Aparatul de aer conditionat – un pericol sau nu pentru nou-nascut?

Aerul conditionat este considerat un pericol de catre multe persoane, doar prin simplul fapt ca este pornit, fara a lua in considerare temperatura setata, in ce directie bate jetul de aer sau daca este dotat cu filtre ce ajuta la purificarea aerului. Fiecare dintre noi ar trebui sa se obisnuiasca cu ideea ca nou-nascutul poate sta in preajma aparatului der aer conditionat, fiind chiar indicat sa utilizam aerul conditionat pentru a scadea temperatura ambientala, deoarece caldura excesiva poate agita copilul, dandu-i o stare de disconfort. Puteti remarca daca bebelusului ii este prea cald si are nevoie de racoare, acordand atentie simptomelor sale. In cazul in care observati ca bebelusul are un discomfort si anume ca transpira, geme, este nervos, roseste sau ii apare pe corp orice tip de iritatie, inseamna ca el are nevoie de racoare. Sensibilitatea nou-nascutilor fata de temperatura nu este complet dezvoltata, astfel incat el are nevoi diferite spre deosebire de adulti. Solutia ideala de a racori un spatiu este de a folosi un aparat de aer conditionat. Daca in casa in care locuiti se afla fie bebelusi, fie copii mici si folositi corect echipamentul, aveti garantia ca aerul conditionat nu va afecta sanatatea copiilor, ba din contra, va ajuta la protectia acestora. Caldura este mult mai periculoasa pentru sanatatea bebelusilor decat potentialele pericole cauzate de folosirea aerului conditionat.

       Daca veti curata in mod frecvent filtrele aparatului,  microorganismele depozitate pe acestea nu vor mai reprezenta un pericol. Este foarte important sa alegeti aparatul de aer conditionat potrivit inca de la bun inceput, mai ales sa tineti cont de filtrele pe care le detine. Exista anumite tipuri de aparate de aer conditionat, cum ar fi Skyworth Delfin, care au in dotare filtrul “Cold Plasma” si datorita acestuia, aerul ce iese din aparat este de cea mai bună calitate, sanatos, proaspat și curat. Filtrul aceste se remarca prin faptul ca detine ioni de argint, ceea ce inseamna ca are o serie de efecte benefice asupra sanatatii, inclusiv de a diminua efectele pe care le au alergiile asupra dumneavoastra. Multumita ionilor pozitivi și negativi, are loc purificarea aerului din incapere de microorganisme, alergeni si praf.

In perioada verii, din cauza temperaturilor prea mari, se va simti un disconfort si sa ne confruntam cu anumite probleme de sanatate. Precum se stie, varstnicii si copiii mici sunt mai vulnerabili la expunerile la temperaturi extreme. Insa, avand in vedere ca o persoana in varsta isi poate purta singura de grija, bebelusul nu poate spune ce il deranjeaza, astfel ca toata responsabilitatea pentru sanatatea si confortul copilului va apartine in totalitate. Capacitatea lui de reglare a temperaturii este deficitara, avand pielea subtire si fragila, se supraincalzeste mult mai usor decat adultul. De asemenea, din aceasta cauza se poate deshidrata, deveni agitat ori sa nu se alimenteze bine. Pentru a nu ajunge intr-o astfel de situatie, trebuie sa mentineti  temperatura potrivita in casa. Cea mai buna temperatura pentru camera copilului este intre 21 – 24°C, iar umiditatea trebuie mentinuta intre 40-60%. Pentru a fi sigur ca respectati cele precizate anterior , trebuie sa reglati sursa de racire a aerului astfel incat sa atingeti valorile necesare. Puteti folosi aparate de aer conditionat avand grija ca filtrele aparatului sa fie permanent curate, iar fluxul de aer sa nu bata direct spre copil. De aceea, ideal ar fi sa se instaleze aparatul de aer conditionat in alta camera pentru a raci indirect camera copilului sau puteti monta aparatul chiar in camera copilului, dar sa aiba functia prin care jetul de aer sa bata in alta directie, nu spre cea in care se afla copilul, dar si sa aiba filtre care sa purifice aerul. Copilul nu trebuie lasat mai mult de 4 ore consecutive unde bate aerul conditionat, iar temperatura aerului din casa sa nu fie mai mare de 5-7°C fata de aerul de afara.

 Ideal este ca cel mic sa aiba o hidratare corecta si sa aiba umezite caile respiratorii, astfel incat sa nu aveti repercusiuni. Aerul rece poate usca mucoasa nazala, de aceea se recomanda folosirea unui spray cu apa de mare, pentru a se hidrata si curata mucoasa nazala, eliminand praf, alergeni ori bacterii ce intra in interior. In cazul in care apar secretii nazale, trebuie sa le curatati, pentru a nu avea complicatii, precum otite, bronsite ori bronsiolite. In situatia in care aparatul de aer conditionat nu are o functie de umidificare, se recomanda sa tineti in camera in care aveti aerul conditionat si un bol cu apa, deoarece scade uscaciunea aerului si ajuta bebelusul sa respire mai bine. Dezumidificatorul reprezinta un plus pentru camera copilului, intrucat acesta reduce umiditatea și are puterea de a reduce considerabil nivelul de căldură dintr-o locuință.

Aparatul de aer conditionat poate fi folosit chiar si in masina in care se afla copilul, insa ideal ar fi ca scaunul in care sta cel mic sa fie pozitionat cu spatele. Cand va urcati in masina, inainte de a porni aerul condiționat, ar fi de preferat sa aerisiti un pic, deschizând geamurile pentru a iesi aerul cald și inchis afara, iar apoi puteți comuta pe aerul rece.

Daca ne raportam la unele studii ale Organizatiei Mondiale de Sanatate, vom afla ca multe probleme de respiratie sau alergii sunt cauzate de calitatea slaba a aerului inspirat. De aceea, un sfat util ar fi sa apelati la ajutorul unui specialist din Cluj pentru igienizarea aparatului de aer conditionat. Filtrele acestuia ar trebui curatate cel putin de doua ori pe an, inainte de inceperea sezonului cald, dar si inainte de inceperea sezonului rece. Cu toate acestea, daca folositi aproape zi de zi echipamentul, este de preferat sa realizati chiar mai des curatarea filtrelor.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *