Fără categorie

Aerul conditionat in timpul noptii-DA sau NU?

               Rolul somnului nu reprezinta decat simpla placere de dormi, ci este mult mai important decat am crede noi. Efectele pe care lipsa de somn le poate avea asupra psihicului sunt devastatoare, tinand cont de informatiile aflate din diferite studii. Se poate mentiona ca persoanele ce dorm perioade scurte de timp pot prezenta o mortalitate ridicata spre deosebire de cei care dorm mai mult. In plus, se pare ca durata minima de care un om are nevoie pentru un somn de calitate este de sapte ore pe noapte, ceea ce inseamna ca si surplusul poate fi nociv. Cei mai multi dintre noi, dupa o zi extenuanta, ne dorim doar sa ne punem in pat, sa ne eliberam mintea de gandurile ce nu ne sunt necesare si sa lasam somnul sa ne cuprinda. Dar, degeaba ne-am dori nopti racoroase si somn odihnitor, daca temperatura din dormitor ne duce cu gandul la vacante in desertul Sahara. Din cauza lipsei confortului termic ne putem confrunta cu reprize intermitente de dormit ori cu schimbari dese ale pozitiei corpului. Pentru a ne bucura de un somn odihnitor, temperatura optima din camera ar trebui sa fie intre 21 si 24°C fie in cazul adultilor, fie in cel al copiilor. Precum aflam din anumite studii, creierul este sensibil la temperaturi crescute, ceea ce inseamna ca noptile calduroase pot aduce fie tulburari de somn, fie cosmaruri. Situatia aceasta este asemanatoare cu cea a starilor de febra sau frisoane. Somnul profund stimuleaza regenerarea celulelor, dar si a secretiei de hormoni, asadar, somnul de buna calitate il veti putea obtine numai facand alegerile potrivite. Aproximativ 36% din viata ne petrecem timpul dormind, iar somnul detine un rol important atat pentru sanatate, cat si pentru starea de spirit si nivelul de energie. Aerul conditionat ar putea fi considerat cea mai buna solutie pentru a va asigura un aer proaspat si a va oferi temperatura dorita in camera, devenind astfel o necesitate in zilele extrem de calduroase.

               Varianta potrivita ar fi pornirea aparatului de aer conditionat intr-o camera apropiata, de preferat sa fie instalat pe hol, si datorita functiilor de ventilatie si de dezumidificare, acesta contribuie la un climat cat mai prietenos pentru dumneavoastra. In momentul in care cumparati un aparat de aer conditionat acordati atentie sa detina functia sleep-mode, deoarece datorita functionarii silentioase poate fi utilizat in timpul noptii. Zgomotul pe timp de noapte va avea un nivel uniform si mai redus, asigurand confortul din timpul somnului. Jetul de aer este directionat catre tavan si ventilatorul ruleaza cu o viteza mai mica, asigurand, in acelasi timp, o temperatura constanta in incapere.

               Sunt persoane care nu accepta ideea de a dormi cu aparatul de aer conditionat pornit, de aceea, acestora li se recomanda sa racoreasca incaperea inainte de somn. Se vor racori atat aerul, cat si obiectele din camera, intrucat echipamentul va functiona pana ce va stabiliza temperatura din camera. Ceea ce ar trebui retinut este faptul ca mobila si peretii acumuleaza o cantitate destul de mare de caldura, iar daca acestea sunt aduse la o temperatura joasa, confortul termic poate fi pastrat pana dimineata, fara a mai fi nevoie sa lasati aerul conditionat sa functioneze pe timpul noptii. Daca veti porni echipamentul macar cu o ora inainte de culcare, veti obtine un efect benefic deosebit asupra proceselor de instalare a somnului. Desi nu-i o noutate, frigul are efect sedativ si chiar hipnotic pentru cei obositi, de aceea o temperatura mai scazuta a aerului respirat cu ceva timp inainte de culcare va actiona asupra hipotalamusului, zona a creierului implicata atat in acomodarea la cald, cat si in controlul somnului. Acest mecanism biologic foarte vechi se pare ca a fost mostenit de la stramosii nostri care traiau la liziera padurilor, loc in care aerul se racea seara. Aceasta informatie ne ajuta sa intelegem ca expunerea la temperaturi scazute in serile de vara reprezinta un mecanism sanatos si natural de reglare a somnului.

               O informatie buna de retinut este faptul ca nu doar temperatura din incapere este importanta, ci si calitatea aerului. Pentru a va bucura de aceasta, se recomanda sa se efectueze igienizarea aparatului periodic, cel putin de doua ori pe an. In aparatul de aer conditionat exista bacterii nocive, ce va pot afecta sanatatea, ba chiar pot duce la dezvoltarea unor alergii. Daca tinem cont de substantele toxice ce polueaza aerul si de faptul ca poluarea se accentueaza in perioada calda, se poate afirma ca aerul isi pierde foarte mult din calitate.  Asadar, noi suntem afectati zilnic, cand iesim afara, de efectele poluarii, dar putem evita ca acest lucru sa se intample si cand suntem in interior. In concluzie, decat sa  tinem prea mult timp fereastra deschisa, mult mai sanatos ar fi sa pornim aparatul de aer conditionat, avand functii cu rol de a elimina virusii si bacteriile, dar si de a oferi un aer proaspat si purificat.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *